31. aug, 2014

Glad valp!

Nu är det dags att börja fostra ´vägleda´ valparna, vi har ju 2 stycken hemma just nu, vad är viktigast förutom Kärlek till hunden!...Jo KONSEKVENS! Imorse vid 05.45 satte lilla Bella igång att skälla (bjäbba) och gnälla, hon hoppade och levde loppan,  Axa låg kvar i korgen och bara tittade. Jag gick fram till Bella och sa högt och tydligt NEJ och gjorde stopptecken med handen, hon slutade, men så fort jag vänt ryggen till, började hon igen, jag gick tillbaka, samma visa NEJ och visade stopptecknet. Ja sådär höll vi på 5 gånger, sen gav hon upp och somnade om till 8.10. Nja 5 ggr kanske var lite i underkant...mer åt 8 gånger.. :-)

Det finns även ignoransmetoden, man sätter sig i närheten av valpen och väntar till den är tyst och lugnt, då först får den morgonmaten. Alltså ingen idé att skälla sig till mat, alla sätt är bra bara man är konsekvent och inte ser till att valpen kan skälla och gnälla sig till exv. mat.

När Bella eller Axa gnäller och skäller av okynne blir det ett bestämt NEJ och vi visar stopptecknet, ju tidigare man är konsekvent och visar tydligt vad som är OK och inte ju enklare blir livet med hunden. Valpen mår så mycket bättre av att ha en tydlig och konsekvent ledare.

Låt aldrig, aldrig en pipande, gnällande hund få sin vilja fram. Du är ledare och du bestämmer när aktiviteten startar och den börjar först när hunden är tyst och samlad.

Jag vill påpeka att jag har ingen utbildning i hundpsykologi, Men har uppfostrat många hundar genom åren och alla mina hundar har varit lyckliga, glada, lydiga och trevliga hundar. Vi leker och stojar med hundarna, älskar dom över allt annat, men regler gör som sagt livet enklare!

Läs dessa 5 tips av Fredrik Steen, jag lovar det fungerar!!

När man har tagit sig igenom Fredriks fem enkla övningar blir valpen lättare att handskas med. Men det allra viktigaste finns inte med i någon övning.

- Först och främst behöver valpen få generöst med kärlek. Som hundägare måste man förstås älska sin hund, och dagligen visa att man gör det. Det är grunden för all annan träning.

Besvärliga hundbeteenden är ofta bara symptom på en dålig kommunikation mellan hund och ägare. Har man bra kontakt med sin hund löser sig mycket annat automatiskt.

- Ett sätt att öva upp kontakten med hunden är att träna cirkuskonster. Några minuter varje kväll räcker för att få hunden att lyssna och vara uppmärksam.

För den som har svårt att få tiden att räcka till kan det vara skönt att veta att de där extra minuterna man lägger på att lära hunden "vacker tass" och "high five" gör skillnad.

- Man behöver inte åka till brukshundsklubben och träna sin hund i timmar. Utnyttja tillfällen som uppstår i vardagen i stället. Du kan träna lite cirkuskonster när det är reklampaus på TV exempelvis, säger Fredrik Steen.

1. Hantering

Varför? Lär valpen att låta sig hanteras. Det är viktigt för att få den dagliga skötseln av hunden att fungera. Du vill få valpen att vara stilla när du torkar tassar, klipper klor och kollar tänder. Du tar helt enkelt över jobbet som valpens mamma gjorde när hon slickade rent sina valpar och höll rent i valplådan.

Gör så här: Den här träningen är inte svår. Det handlar bara om att vara konsekvent. Håll i valpen och lär den att det inte är okej att gå i väg förrän den håller sig lugn. Om valpen är stressad och svår att hantera håller du lugnt men bestämt kvar den. När den finner sig i din hantering låter du valpen gå sin väg, om den vill det.

2. Inkallning

Varför? För att få ett härligt hundliv måste ­inkallningen fungera. Din hund ska komma när du kallar på den, i alla lägen. Det här ska man börja träna på så fort som möjligt och det är ganska enkelt om du gör på rätt sätt.

Gör så här: Ropa på valpen och belöna den när den kommer till dig. Efter belöningen låter du valpen springa i väg igen. Om valpen nonchalerar att du ropar på den går du lugnt men bestämt fram och visar ditt missnöje. Det kan du göra genom kroppsspråk eller lite fysisk kontakt som att sätta ett finger i sidan på valpen. Ropa sedan på den igen, och belöna valpen när den kommer till dig.

Tänk på: Övningen bygger på att valpen ska lära sig att det alltid lönar sig att komma till dig när du kallar på den. Det innebär att du ALLTID måste belöna valpen då den kommer till dig. Belöningarna kan variera. Det kan vara godis eller bara en liten lek, till exempel. Variationen på belöningarna blir ett spännande inslag för valpen.

3. Koppelträning

Varför? Ett väldigt vanligt problem för hundägare är att hunden drar i kopplet. Ofta är den största anledningen till det att man som hundägare själv har lärt valpen att dra. Det gör man omedvetet genom att ta för givet att valpen ska dra, och sedan agera därefter.

Tre bra sätt att få hunden att inte dra i kopplet:
1. Strunta i att ge valpen ett mål mat under dagen och ta i stället med fodret i din ficka när ni går på promenad. Varje gång valpen uppmärksammar dig, tittar på dig, belönar du med beröm och en bit mat. På så sätt lär sig valpen snabbt att det "lönar sig" att ha kontakt med dig under promenaden. Med tiden kan du byta ut maten mot en kort lekstund eller mys.
2. Överraska valpen genom att göra något oväntat under promenaden. Släpp kopplet och gå åt det andra ­hållet, till ­exempel. Låt valpen förstå och springa efter dig. Du tränar då valpens ­uppmärksamhet, vilket gör den mer vaksam på vad som händer under era promenader. Då blir den också mer följsam i kopplet.
3. Minilekar under promenaden är också bra för att göra hunden uppmärksam. Genom aktiv lek blir du mer intressant för hunden. Det behöver inte ta lång tid. Ett kort avbrott i det vanliga ­promenerandet gör mycket. Var närvarande och ha kontakt med hunden i stället för att kolla Facebook i mobilen.
Tänk på: Att rycka i kopplet, skälla på hunden eller genom ­andra bråkiga sätt ­försöka få hunden att gå fint i ­koppel fungerar inte. I stället får man ofta ­motsatt effekt och hunden drar mer i stället.

4. Hundmöten

Varför? Promenaderna är väldigt intressanta och spännande för valpen den första tiden. Men ibland kan det vara lite otäckt också. Det är inte ovanligt att valpen visar rädsla eller osäkerhet när den möter andra hundar. Då är det viktigt att du rycker in och lär hunden hur dessa möten ska hanteras. Risken för att få ­problem med hundmöten när valpen blir äldre minskar ju ­tidigare du börjar öva på detta.

Gör så här: Om du och din valp möter en annan hund med sin ägare ska ni stanna upp på några meters avstånd till varandra. Ni kan stå så och prata en stund utan att släppa fram hundarna till ­varandra. När hundarna har lugnat ner sig kan de få hälsa på varandra om de vill. Men ibland kan det vara bra att nöja sig med att prata en kort stund för att sedan gå vidare.
Tänk på: Låt inte din lilla valp hälsa på allt och alla. Du ska givetvis lära valpen att umgås med andra hundar, men absolut inte vid varje hundmöte. Och inte utan att först se till att valpen är balanserad, lugn och säker. Valpens socialisering med andra hundar passar bättre att träna på vid andra tillfällen, och med hundar du känner väl.

5. Cirkuskonster

Varför? Ju bättre du och din valp blir på att ­kommunicera med varandra, desto ­lyckligare blir ert liv tillsammans. Därför är det bra om du så fort som möjligt börjar träna olika lydnadsmoment eller cirkuskonster, som "high five", "vacker tass" eller "rulla runt", med valpen. Du övar genom positiv förstärkning, i form av godis och leksaker. Det ska vara kul både för dig och valpen.

Gör så här: Ta en godis eller leksak din valp gillar och håll den i handen. Om du sakta för den uppåt över hundens huvud kommer den automatiskt att sätta sig. När hunden ­sätter sig berömmer du och ger den ­godiset/leksaken. Gör sedan om övningen och belöna hela tiden då hunden gör rätt. Du märker snart hur lätt valpen fattar detta och så småningom kan du minska dina rörelser med handen. Samtidigt lär du valpen vilket kommando övningen har genom att säga "sitt", "vacker tass" eller "rulla runt" och därefter belöna. Alla trick följer samma princip vid inlärningen, du varierar bara dina handrörelser.
Tänk på: När det gäller cirkuskonster finns inga fel. Använd dig av godis/leksak och belöna valpen när den gör något du vill att den ska göra. Med de här kravlösa och roliga ­övningarna kan du få en bra kommunikation med din valp som är guld värd i framtiden.