4. sep, 2014

Valpen och maten

Igår åt vi viltfärsbiff med potatis, morötter, ärtor och pressgurka, en gammal god klassiker! Valpisarna fick slicka rent skålen med färsen av rådjur och älg, dom hoppade jämfota av glädje, en smaksensation kan jag tro eftersom dom 'bara' äter torrfoder. 

Här kommer lite tips från Fredrik Steen;

Nu när du äntligen efter lång väntan har fått hem din lilla valp så börjar allvaret. Oavsett hur mycket du längtat efter denna lilla valp, oavsett vilka bilder du målat upp framför dig, så har du nu en hel del arbete framför dig.

Jag vill inte skrämma dig eller verka negativ, men det är en hel del arbete. Men det fina är att ju mer och ju bättre du arbetar med din valp, desto finare liv för ni tillsammans.

Min vän och hundkollega, rocksångaren Jerry Williams, sa vid ett tillfälle då vi diskuterade likheter och skillnader på barnuppfostran och hunduppfostran – ”Den stora skillnaden är att barn växer upp och klarar sig mer och mer utan hjälp, en jycke får man hjälpa hela livet”.

Jerry är en riktigt duktig hundkille med flera SM i bagaget och denna jämförelse håller jag verkligen med om.

Jag får många telefonsamtal och e-brev från nyblivna hundägare. De frågor jag får grundar sig nästan alltid i oro. Valpen verkar orolig, valpen äter inte, valpen piper och gnäller på natten och så vidare.
Jag förstår deras oro men det är naturligt av valpen att göra allt det där.

Du tar hem valpen som i normala fall endast sett valprummet där dom är födda. Valpen kanske har sett lite mer i och för sig men det alltid tillsammans med sina syskon och sin mamma. Inte en enda stund i valpens liv framtill nu har valpen tillbringat utan sina syskon, inte en enda måltid har valpen ätit utan konkurrensen från syskonen, inte en enda natt har valpen sovit utan närhet till sin mamma och kullsyskon.

När du nu har tagit hem valpen så är det självklart att valpen första tiden är orolig. Valpen behöver närhet även på natten. Valpen måste vänja sig med sin nya situation och den enorma värld som nu har öppnat sig. Det tar lite tid.

Nattetid brukar jag råda oroliga valpägare att antingen ta en madrass och sova första tiden på golvet med valpen, eller att se till att valpen har en sovplats bredvid din säng så att du kan låta din hand ha kontakt med valpen när den är orolig.

Det är inte alla valpar som inte äter även om det är vanligt första tiden. Men de valpar som inte äter ska man faktiskt inte oroa sig så mycket för eller över. Är valpen helt frisk så ger fasta rutiner snart en valp som äter med aptit snart igen.

Om valpen ska äta fyra gånger per dag första tiden så ställer du helt enkelt ner valpens mat och avvaktar. Äter inte valpen inom några minuter så tar du bort maten igen. Några timmar senare erbjuder du valpen mat igen och gör om proceduren. Är valpen frisk, vilket de allra flesta valpar är, så äter dom snart med fin aptit.

Frågan jag ofta får är också när man kan börja träna med valpen. Svaret på den frågan är att du ska göra det så fort det bara går. Så fort valpen börjar känna sig hemma och börjar trivas med sina nya livssituation är det bara att sätta igång.
Denna valpträning görs endast med hjälp av belöningar och positiv förstärkning. Målsättningen med dessa övningar tycker jag inte ska vara att egentligen lära valpen något specifikt, utan handlar mer om att du och valpen på ett fint och bra sätt ska börja kommunicera med varandra.