22. sep, 2014

Hundböcker

Jag arbetar med böcker i mitt arbetsliv, men får aldrig nog, läser mycket på fritiden, senaste tiden har det blivit många 'att fostra en valp' böcker. Igår blev det ännu en coachbok om att ha hund, egentligen är det lite idiotiskt..jag har haft hund sedan jag var 10 år oavbrutet och tycker nog att jag lyckats hitta en form för lycklig, lydig hund. Men alltid snappar man upp något och det skadar väl inte att fräscha upp minnet lite, det var några år sedan jag hade valp hemma. Det är spännande och intressant att få vara med om att forma en valp i familjen på valpens och våra promisser.

Fredrik Steen skriver bl.a att 'Din hund måste komma när du kallar' ..En trygg och bra inkallning är nödvändig av flera olika skäl. Om man inte känner sig säker på att hunden kommer när man ropar får den heller inte vara lös så ofta och får inte den frihet och motion som den behöver för att må bra, glöm inte att inkallning är en färskvara, att ha en bra inkallning är en träning och process hela livet. Kalla inte bara in hunden när leken är slut, utan också mitt i, glöm inte belöning, det behöver inte alltid vara godis det kan vara en liten bit av torrfoder, eller ibland bara ett glatt 'bra, duktig' eller en mysstund på några sekunder. Vi har turen att ha en stor gräsmatta som är omsluten av en hagtornhäck, det underlättar övningen enormt. Jag gillar inte att ropa hundens namn i tid och otid, jag kan inte heller vissla, så för mig är en visselpipa bästa modellen vid inkallning. I helgen fick jag en fin liten pipa av min son Fredrik. Tidigare hade jag en vanlig fotbollspipa.

Nu måste jag skryta lite... ;-) Stella är världsbäst på inkallning, vi kan blåsa av henne mitt i ett rådjursdrev, det har hänt att vi kommer hem, släpper ut henne ur bilen och pang där står ett rådjur i trädgården, hon far iväg med ett illtjut, men hon har dom gånger det hänt, tvärvänt vid inkallning. Visst hon har smitit iväg några gånger till grannarna, för att se om dom har något gott att bjuda på, men det är undantag och då har vi inte märkt när hon smygit iväg :-)

Axa ville vara med igår och kika lite i boken.