24. sep, 2014

Den vackra grytan

  • Igår blev jag kär...kär i en gryta som bara stod där och glänste i butiken, så vacker, mörkröd med en elliptisk härlig form. Jag kunde inte låta bli, jag tog den i famnen och gick till kassan och köpte den...trots att jag har en stor rund gjutjärnspanna hemma! Den fick sitta på passagerarplatsen hela vägen, när jag kom hem ställde jag den på bordet..det finaste man har ställer man väl på bordet ;-) Skickade sms till Christian, -titta vilken vacker gryta jag köpt till oss! (tror inte han riktigt förstod mina känslor :-) Han tyckte dock att den var fin när han fick se den stå där och glänsa i verkligheten. Här ska stekas höstgryta, men det får vänta till fredag, när tid finns, det blir min plättlätta paradgryta som är så enkel att tillaga, lagom mycket ingredienser. Jag tar älgkött om det finns hemma i frysen, annars går det (nästan) lika bra med nöt eller högrev.

  • Här är receptet för den som vill prova att smörja kråset!

    • 4 portioner: 
    • 600 g älg, nöt eller högrev
    • 200 g rökt sidfläsk
    • 1 gul lök
    • 1 morot
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 tsk timjan
    • 3 dl rödvin
    • 3 msk konc kalvfond
    • 2 dl vatten
    • 400 g kantareller
    • 2 salladslökar
    • finskuren gräslök el persilja
    • smör
    • salt och svartpeppar
    • ev lite Maizena

     

    1. Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skär sidfläsket i tärningar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök tunt. skala moroten och slanta den.
    2. Bryn kött och fläsk i smör i en stor kastrull (lägg 2/3 av fläsket åt sidan) Tillsätt lök, vitlök, moroten och timjankvistar och fräs i ca 2 minuter.
    3. Häll på rödvin, kalvfond och vatten. Låt koka upp och skumma av med en sked. Sätt på lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört. Smaka ev av med salt och peppar.( Red ev av grytan med maizena till önskad konsistens)
    4. Rensa kantarellerna och skär salladslöken i strimlor. Fräs kantarellerna i smör. Tillsätt salladslöken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
    5. Lägg svamp och fläsket som du brynte tidigare och lökfräset i grytan strax före servering. Servera med rotselleripuré, kokt potatis eller ris. Garnera ev med gräslök, eller persilja som är så gott.