28. sep, 2014

Full rulle

Sommaren som aldrig vill ta slut! Idag grävde jag ner massor av vårlökar, lite överallt i trädgården, köpte en stor kasse på höstmarknaden förra helgen. Hundarna leker så bra tillsammans! Stella har blivit som en ettåring igen, far runt och busar för full rulle med Axa!

28. sep, 2014

Kärlek

Smygfotade i väntrummet hos veterinären...

Blir så glad i mitt hjärtat när jag ser värmen och tryggheten som finns mellan min kära Christian och lilla Axa.

Fotot är taget igår morse vi var på 12 veckors vaccineringen med Axa. Vi hörde talas om en ny kanonbra veterinärpraktik 15 minuter härifrån där vi bor, kan bara instämma, dom var så trevliga och proffsiga, en fin lugn miljö i en gammal stor ombyggd villa. Är jättenöjd även med den förra praktiken, men den ligger lite längre bort.

25. sep, 2014

Sträck eller streck

Regnet öste ned imorse, varken Stella eller Axa ville gå ut efter frukost, fick lirka och truga ut dom, vi gick efter mycket om och men, en snabb promenad, väl inne i stugvärmen frotterade jag dom torra, Axa tyckte det var hur härligt som helst att få frottémassage! ..tyvärr hände en liten olycka på hallgolvet, men så är det när man är liten valp och inte har ro att baja ute i ösregnet. Passade på att klippa klorna på Axa, det tar inte mer än några minuter, hon sitter så fint i knät.

Fick ett brev från Mood gallerian i Stockholm, dom har börjat med hundpassning, ett trevligt initiativ! Inte för att jag själv just nu i alla fall behöver varken ta med hundarna på shopping eller om jag ska träffa någon vän för lunch. Jag har turen som har en man som arbetar från kontoret hemmavid och vi har våra rara grannar som är pensionärer och gärna passar våra hundar när vi är tvungna att vara borta lite för många timmar i sträck. Förresten skriver man sträck eller streck?! Var tvungen att googla..har bott för länge i södra Stockholm ;-) Rekor...eller räkor, rev eller räv ..Nja där är man ju fortfarande säker (seker)..  Hur som haver...Det stavas sträck! 😀

24. sep, 2014

Den vackra grytan

  • Igår blev jag kär...kär i en gryta som bara stod där och glänste i butiken, så vacker, mörkröd med en elliptisk härlig form. Jag kunde inte låta bli, jag tog den i famnen och gick till kassan och köpte den...trots att jag har en stor rund gjutjärnspanna hemma! Den fick sitta på passagerarplatsen hela vägen, när jag kom hem ställde jag den på bordet..det finaste man har ställer man väl på bordet ;-) Skickade sms till Christian, -titta vilken vacker gryta jag köpt till oss! (tror inte han riktigt förstod mina känslor :-) Han tyckte dock att den var fin när han fick se den stå där och glänsa i verkligheten. Här ska stekas höstgryta, men det får vänta till fredag, när tid finns, det blir min plättlätta paradgryta som är så enkel att tillaga, lagom mycket ingredienser. Jag tar älgkött om det finns hemma i frysen, annars går det (nästan) lika bra med nöt eller högrev.

  • Här är receptet för den som vill prova att smörja kråset!

    • 4 portioner: 
    • 600 g älg, nöt eller högrev
    • 200 g rökt sidfläsk
    • 1 gul lök
    • 1 morot
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 tsk timjan
    • 3 dl rödvin
    • 3 msk konc kalvfond
    • 2 dl vatten
    • 400 g kantareller
    • 2 salladslökar
    • finskuren gräslök el persilja
    • smör
    • salt och svartpeppar
    • ev lite Maizena

     

    1. Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skär sidfläsket i tärningar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök tunt. skala moroten och slanta den.
    2. Bryn kött och fläsk i smör i en stor kastrull (lägg 2/3 av fläsket åt sidan) Tillsätt lök, vitlök, moroten och timjankvistar och fräs i ca 2 minuter.
    3. Häll på rödvin, kalvfond och vatten. Låt koka upp och skumma av med en sked. Sätt på lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört. Smaka ev av med salt och peppar.( Red ev av grytan med maizena till önskad konsistens)
    4. Rensa kantarellerna och skär salladslöken i strimlor. Fräs kantarellerna i smör. Tillsätt salladslöken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
    5. Lägg svamp och fläsket som du brynte tidigare och lökfräset i grytan strax före servering. Servera med rotselleripuré, kokt potatis eller ris. Garnera ev med gräslök, eller persilja som är så gott.
23. sep, 2014

Höst

Visst är det lite mysigt ändå, när hösten kommer.. Man kan kura inne, tända en brasa, inga måsten, inget ogräs att rensa, inga bär som måste plockas, man behöver inte vara ute hela tiden, man kan med gott samvete sitta inne och titta på regnet som öser ned, eller blåsten som viner så det knakar i fogarna, hundar som hellre ligga i knät och bli kliade, det är också livskvalité! Jag älskar september och oktober, det är då jag mår riktigt bra! Klart det är ljuvligt med sommar och sol, men det är något visst med hösten och skogens dofter, jakten börjar så smått, åkte hem igår eftermiddag en snabbis innan föreläsning i stan, för att gosa med hundarna och gå ut en promenad vips... regnet upphörde och solen tittade precis fram!